ARDIS Magazine #16 - De trends in leren en ontwikkelen

De corona uitbraak zet ons leven en werken op z’n kop. Het sociale leven bevriest, het thuis-leven en werken vult nu onze dagen en het lijkt erop dat dit nog wel even gaat duren. Het is voor iedereen spannend en uitdagend, zowel persoonlijk, organisatorisch als zakelijk. Ondanks de beperkingen van ‘social distancing’ blijven wij werken aan ontwikkeling van mensen en organisaties. Want juist deze weken roepen allerlei vragen en dilemma’s op. Bij sommigen omdat de werkdruk juist toeneemt (door extra werk of omdat er minder werktijd is door de zorg voor kinderen). Bij anderen ontstaat juist tijd en ruimte voor reflectie en verdieping. Hoe dan ook, we worden wakker geschud, op scherp gezet en aan het denken gezet door deze veranderingen. Het werken en leren in groepen moeten we nu anders vormgeven en dat doet een beroep op onze creativiteit. We zoeken en maken bij Ardis in rap tempo nieuwe online-vormen die we ook al uitgetest hebben met de eerste groepen van deelnemers. Zij én wij zijn enthousiast! Zo geven we samen vorm aan leren in tijden van Corona. Ook wensen, ideeën, vragen? Neem contact met ons op en we denken graag met je mee.

Hieronder bieden wij u een aantal mogelijkheden om de komende weken optimaal te benutten voor zowel individueel als groepsgewijs leren en ontwikkelen. Corona-proof, via digitale kanalen.Team Time-out: Verbinding op Afstand

Als we een ding horen van leidinggevenden in onze omgeving, dan is het wel de zorg hoe ze voldoende contact en verbinding met hun medewerkers houden. Hoe weet je nu echt of het goed gaat? Hoe hou je voldoende tijd om mensen te spreken en hoe krijg je, via digitale kanalen, toch de onderstroom of moeilijkere zaken op tafel? En lukt het je er echt, met aandacht te zijn voor je medewerkers, als je zelf worstelt met tijdgebrek, kinderen om je heen, zorgen en onzekerheden?

Omdat we, juist in deze tijd van afstand houden, geloven in de kracht van contact en verbinding, bieden we je met je team een gratis team time out aan. In deze online ontmoeting van een uur begeleiden we je bij het doen van een goede check in met je medewerkers / collega’s. We nodigen mensen uit zich uit te spreken, vragen door en gaan op zoek naar het tegengeluid. We onderzoeken wat er leeft in het team en denken mee over concrete stappen en tips om de komende tijd mee aan de slag te gaan. Zo willen we ons steentje bijdragen aan zorgen met en voor elkaar.

Interesse? Meld je hier aan! Of bel 070-3515351.

→ Klik hier om de blog over Management in tijden van de Corona-crisis te lezen.Op afstand samenwerken: Hoe doe je dat?


Op afstand werken

De afgelopen weken zijn wij, net als veel van onze klanten en opdrachtgevers, ons razendsnel aan het bekwamen in online samenwerken en het sturen op afstand. We horen leidinggevenden en teams om ons heen zoeken. Hoe hou je overzicht en verbinding nu het informele contact bij koffieautomaat en lunch wegvalt? Hoe stem je efficiënt online af? Hoe ziet een online vergadering eruit en hoe komen we tot goede, gedragen besluitvorming?

We helpen je hierin graag op weg en denken met je mee. We organiseren een online sessie waarin een compleet team of een kleinere groep collega’s / leidinggevenden met elkaar in gesprek gaat over dilemma’s in het werk en de manier waarop je met elkaar op afstand wilt samenwerken. Online in 45 minuten, onder begeleiding van een ervaren Ardis adviseur. Wij regelen de techniek, de logistiek en sturen het overleg naar concrete uitkomsten en afspraken. De Ardis adviseur begeleidt het proces zodanig dat er diepgang ontstaat en we alle wijsheid van de groep benutten. We putten hierbij uit onze jarenlange ervaring in het werken met groepen en het gedachtegoed van Deep Democracy. Vragen die we onderzoeken zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe steunen we elkaar?
 • Hoe plannen en structureren we de werkzaamheden?
 • Hoe houden we elkaar op de hoogte?
 • Hoe zorgen we dat we het maximale eruit halen?
 • Hoe besluiten we met elkaar?
 • Hoe sturen we op het werk dat we van anderen verwachten?

Voorafgaand aan de sessie houden we een intake met de leidinggevende.

Online High Impact Training (HIT)


Op afstand werken

Juist in deze tijd lukt het je misschien om even wat meer afstand te nemen en te reflecteren op hoe effectief jij bent in gesprekken met anderen. Loop je in gesprekken regelmatig tegen dezelfde problemen aan? Of beland je steeds in vergelijkbare patronen en wil je graag onderzoeken hoe je deze kunt doorbreken? Ben je je al langer bewust van een bepaald aspect in je eigen gedrag waar je nu echt eens verandering in aan wilt brengen? Benut dan een online HIT-sessie om in korte tijd, sterk individueel gericht, een grote stap in je ontwikkeling te zetten!

In een online HIT ga je in een sessie van 1,5 uur aan de slag met een trainer en een acteur om te onderzoeken wat er precies gebeurt in een situatie of interactie. Daarna ga je experimenteren met ander gedrag om te onderzoeken of je hiermee je doel makkelijker bereikt. Een sessie waarin je vooral doet en door de reactie van de ander direct feedback krijgt. Doordat de trainer mee kijkt, kan die bepaalde gedragspatronen direct duiden en met jou transformeren naar een andere houding, ander gedrag en andere uitkomsten. Na deze sessie weet je welk patroon er ontstaat, hoe je dit kunt doorbreken en heb je ervaren wat dit teweeg brengt bij jezelf en de ander.

Visie Sprint-Course


Op afstand werken

Er zijn altijd van die zaken die erbij inschieten wanneer je door je agenda geleefd wordt, van meeting naar meeting rent en de waan van de dag je in haar greep heeft. Werken vanuit huis creëert letterlijk afstand van het dagelijkse rumoer en maakt dat je anders naar je werk kunt kijken. Er ontstaat ruimte om datgene te doen, waar je normaal gesproken niet aan toe komt.

Via deze sprint-course helpen wij je om in 14 dagen een visie te ontwikkelen. Onder begeleiding, door het volgen van concrete stappen, werk je in 14 dagen jouw visie uit, zodat je - wanneer het dagelijkse leven en werken weer zijn normale gang krijgt - gaat goed beslagen ten ijs komt.

Aanpak: Je ontvangt een e-module waarmee je je voorbereidt en inleest op het onderwerp. Via Zoom heb je een intake met de begeleider die met jou jouw vraag, situatie en context verkent. Vervolgens ga je zelf aan de slag aan de hand van een aantal gestructureerde stappen om te komen tot een visie. Gedurende dit proces ontvang je minimaal twee keer begeleiding via Zoom.

Insights - Online


Op afstand werken

Individueel
Insights is een instrument dat inzicht biedt in jouw gedragsvoorkeuren. Op basis van een vragenlijst (online) wordt jouw persoonlijke profiel duidelijk, dat wij vervolgens online terugkoppelen in een persoonlijk gesprek van 1,5 uur. Hierin leggen we je de basis principes uit van het model en verdiepen we jouw persoonlijke profiel en de betekenis ervan voor jouw werk. We verkennen wat een ontwikkeldoel voor jou is en hoe in de praktijk hieraan verder kunt werken.

Insights voor Teams
In teams gebruiken we Insights als middel om elkaar beter en anders te leren kennen, met als doel de onderlinge samenwerking te verbeteren. Alle teamleden vullen online de vragenlijst in. In een online sessie waar alle teamleden op inloggen leggen we de basis van het model uit. Vervolgens krijgt iedereen zijn persoonlijke profiel te lezen, aan de hand waarvan de teamleden met elkaar in gesprek gaan over de overeenkomsten en verschillen die ze daar in tegenkomen en hoe dit doorwerkt op de onderlinge samenwerking. We sluiten af met een gerichte opdracht waar het team (online) samen mee aan de slag kan. In een vervolg sessie besteden we vervolgens aandacht aan de verschillende wensen en behoeftes vanuit de kleuren voor belangrijke thema’s als communicatie, feedback en ieders voorkeuren bij verandering en onzekerheid. Ook dit sluiten we af met een vervolgopdracht.

E-Coaching Strippenkaart


Op afstand werken

In deze Corona-crisis komt er veel op mensen af. Soms ontstaat er extra druk, soms ruimte of zelfs verveling. Er is afstand en tegelijkertijd soms juist het gevoel van verbondenheid en nabijheid. Er is zorg om wat wegvalt én energie om kansen en vernieuwing. En soms loopt alles door elkaar. Veel mensen benutten deze periode dan ook om zich te bezinnen. Hoe gaat het eigenlijk met mij? Wat vind ik belangrijk of juist niet? Welke keuzes maak ik in alles wat er op mij afkomt? Hoe ga ik om met de vraagstukken die het werken op afstand met zich meebrengt? Wij bieden aan om je bij deze vragen te helpen. Met onze e-coach strippenkaart heb je recht op 3 gesprekken van een uur op een door jou zelf gekozen tijdstip. Je gaat in gesprek met een van onze ervaren coaches en ontvangt ondersteuning op jouw (persoonlijke) vraagstukken.

Mogelijke thema’s die je kunt inbrengen:

 • Het organiseren van een goede werk/privé balans
 • Omgaan met verandering
 • Omgaan met onzekerheid
 • Leidinggeven in tijden van crisis
 • Alleen-samen werken
 • Loopbaanontwikkeling
 • Waarde toevoegen in werk

Interesse in bovenstaand aanbod of een andere vraag? Neem contact met ons op via ardis@ardis.nl of via 070-3515351.Colofon Ardis Magazine

Met enige regelmaat brengen wij een digitaal magazine uit met inspiratie uit ons vakgebied.

Lees het Ardis Magazine online »

Wil je het Ardis Magazine ook ontvangen, meld je dan hier aan.

Klik hier om je af te melden van het Ardis Magazine.Ardis | Nieuwe Parklaan 105 | 2587BP | Den Haag | 070-351 53 51 | ardis@ardis.nl
Ardis Magazine