Ook onze klanten zijn veel bezig met nieuwe manieren van werken en organiseren: Zelfsturing, zelforganisatie, agile, scrum… Tijdens het schrijven van ons cahier organiseerden we afgelopen november daarom een rondetafelbijeenkomst met een aantal van onze klanten om onze ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. In een gevarieerde samenstelling van twintig deelnemers van negen verschillende organisaties ontstond een geanimeerd gesprek:
“Je staat versteld van de creativiteit en de oplossingen waar mensen zelf mee komen!”
Een uitspraak van een (ervaren) leidinggevende die inmiddels aan acht (!) zelfsturende teams leiding geeft. Het moeilijkste volgens haar?
“Op je handen blijven zitten en weten wanneer je juist iets niet moet doen!”
“Als een team met een voorstel komt wat jij niet ziet zitten, kun je dat één keer afschieten of tegenhouden, maar niet drie keer achter elkaar. Dat demotiveert. Hoe zorg ik dat me dat niet (te) vaak overkomt?”
Afspreken van criteria waaraan oplossingen of ideeën moeten voldoen blijkt (keer op keer) lastig en tegelijk: ontzettend belangrijk.
“Wanneer je als leidinggevende vragen hebt rond de invoering van zelfsturende teams, betrek die teams er dan bij!”
Ontwerpen en invoeren doe je vooral met, voor en door je team. Maak er dus geen eenzame opgave van voor jou als leidinggevende.
“De top zegt: voer het in, maar is er zelf nog niet aan toe. Het enige wat zij bijdragen is af en toe vragen hoe ‘het’ er mee staat …”
Lastig en herkenbaar: de top van de organisatie besluit dat ze zelforganisatie willen invoeren, maar dat werkt (natuurlijk) niet zo maar. Duidelijk is, dat zelfsturing er op iedere plek of bij iedere organisatie er toch weer iets anders uit kan zien.
Wat ons het meest inspireerde op deze avond, was de eigenheid van de ervaringen van de deelnemers. Verantwoordelijkheid beleggen bij teams ziet er in iedere organisatie weer anders uit, afhankelijk van de governance en de opgave van een team/afdeling. Juist die verschillen maken het boeiend én noodzakelijk om met elkaar te onderzoeken wat effectieve vormen van zelfsturing zijn en hoe je deze succesvol kunt ontwikkelen.
Over enkele maanden verwachten we weer een avond over Zelfsturing te organiseren om nieuwe ervaringen uit te wisselen en ‘lessons-learned’ met elkaar te delen.
Bekijk hier ons open aanbod over dit thema
Wilt u ook een keer deelnemen, neem dan contact op met Vincent Hendriks (hendriks@ardis.nl) of Ronald van Houdt (vanhoudt@ardis.nl)
Leiderschapskompas
Speciaal gemaakt voor deze bijzondere Coronatijd: het leiderschapskompas.
Het leiderschapskompas is een hulpmiddel om te reflecteren. Het kompas reikt reflectievragen aan vanuit de verschillende rollen die je hebt als leidinggevende en biedt tips en handvatten om met de uitdagingen van deze tijd om te gaan.
Uit het oog, uit verbinding?
De coronacrisis heeft ons aangezet tot een ongekende spurt in het thuiswerken. Uit onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat thuiswerken een negatief effect heeft op de werkmotivatie en daarmee vaak op productiviteit. De vraag is: hoe kun je als leidinggevende je mensen helpen vanuit huis hun werk met plezier te blijven doen, nu dit de komende maanden nog duurt? Leidinggeven op afstand, hoe doe je dat?
Werken in een organisatie kan inspirerend zijn. Vooral wanneer je samen bouwt aan mooie resultaten, je jezelf kunt ontwikkelen en je collega’s boven zichzelf ziet uitstijgen. Werken in een organisatie is soms ook lastig. Vooral wanneer het niet gaat zoals jij wilt of zoals het volgens jou zou moeten gaan.
‘De burn-out hoort er een klein beetje bij’ verscheen onlangs in de media. Een citaat van Hoogleraar Arbeidspsychologie W. Schaufeli van de Universiteit Utrecht. Een werkplek zó inrichten dat die niet leidt tot een burn-out kan volgens de wetenschapper in theorie tot op zekere hoogte wel, maar in de praktijk eigenlijk niet. Hij pleit daarom voor iets meer relativering ten opzichte van het onderwerp. De werkgever heeft het niet compleet in de hand.
Luuk Klomp is plaatsvervangend directeur van de directie Innovatie en Kennis binnen het ministerie van Economische Zaken. Binnen de directie is het thema werkdruk weer extra onder de loep genomen, naar aanleiding van het laatste Medewerkerstevredenheidsonderzoek.
Annemieke de Vries is hoofd van het centrum Gezondheidsbescherming van het RIVM. Binnen het RIVM is duurzame inzetbaarheid een belangrijk thema. Binnen haar centrum besteedt Annemiek er, samen met haar management team, veel aandacht aan.
Iedere medewerker heeft een eigen energiebalans en het verschilt per persoon hoe die het beste in balans te houden is. Tegelijkertijd heeft de aard van het primaire proces, de inrichting en de cultuur van een organisatie veel invloed op de elementen die in die weegschaal liggen en heeft de organisatie er baat bij dat haar medewerkers zich vitaal voelen. In dit geheel speelt de leidinggevende een sleutelrol. In onze aanpak werken we daarom langs deze drie sporen.
Hoe ontstaat werkstress en hoe bevorder je bevlogenheid? De hoeveelheid werk, de mate van vrijheid en uitdaging, de eigen stressbestendigheid, de balans tussen werk en privé, de relatie met collega’s en leidinggevende; er is een groot aantal factoren dat van invloed is op de energiebalans van medewerkers. In dit artikel geven we een overzicht van deze factoren; aan welke knoppen kunnen we draaien om bevlogen te blijven en burn-out te vermijden?
Online leren: ben jij er klaar voor?
(deel 2)
We zien in ons werk dat blended learning de standaard is geworden. In onze trajecten wisselen digitaal leren, praktijkleren en classroom-leren elkaar af en versterken elkaar.
In het Ardis magazine van afgelopen zomer hebben we een korte enquête uitgezet over online leren.