Susan Long is als hoogleraar Creatieve en Duurzame Organisaties verbonden aan het Royal Melbourne Institute of Technology University, Australia. In The perverse organization and its deadly sins, onderzoekt zij de aard en aanwezigheid van perversiteit in organisaties. Aan de hand van casuïstiek werkt zij de corporate sins trots, hebzucht, afgunst en luiheid/nalatigheid uit.
Haidt onderzoekt intuïtieve basis van moraliteit, moreel besef en welke morele verschillen er zijn tussen culturen, inclusief de culturen van Amerikaanse progressieven, conservatieven en liberalen. Hij onderzoekt hoe organisaties zich zó kunnen organiseren dat ze ethische missers kunnen voorkomen. Jonathan Haidt is Professor of Ethical Leadership.
Bewustwording van de complexiteit van strijdende normen en waarden is van groot belang om goede keuzes te kunnen maken. Aan de hand van interviews en casuïstiek biedt Waarden aan het werk belangrijke aanknopingspunten voor het verder versterken van de normatieve leerprocessen van professionals en hun organisaties.
Roman over mensen die onderworpen zijn aan wetten en regels. Rodaan Al Galidi (Irak) putte voor deze roman uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker in Nederland.
Dit onderzoek verschaft een praktisch inzicht in de manier waarop topmanagers ethisch leiderschap in de publieke sector vormgeven. Het gaat in op de volgende vragen: Wat moet er worden verstaan onder ethisch leiderschap? Wat zijn de effecten van ethisch leiderschap? En welke factoren faciliteren of belemmeren ethisch leiderschap?
Judas, universeel symbool voor verraad, het ‘foute’ doen. Maar wat zou er te lezen zijn in een Evangelie van Judas? Wat nu als… Zouden we bereid zijn te luisteren en tot een her-weging van zijn daad te komen?
Deze Rotterdamse onderzoekers duiden ‘complexiteit’ en ‘meervoudigheid’. ‘Complexiteit’: ‘de onmogelijkheid om volledige kennis te verwerven over de werkelijkheid waarin we leven’. ‘Meervoudigheid’: het gegeven dat voor vele sectoren, organisaties en individuen geldt dat zij ‘meerdere belangen en doelen dienen’. Zij doen een pleidooi om meer kritisch vermogen te ontwikkelen: ‘de reductie van complexiteit betekent niet dat de complexiteit ook daadwerkelijk verdwijnt’.
Bijbelverhalen vertellen onze geschiedenis in duizenden mythen, verhalen en legendes. Deze vertellingen helpen ons de wereld te begrijpen. Of we gelovig zijn of niet, of we het leuk vinden of niet, deze verhalen vormen het fundament van onze samenleving’, schrijft verteller Philippe Lechermeier in het voorwoord. Wij voegen eraan toe: de bijbelverhalen helpen ons het leven begrijpen, de menselijke interacties, het menselijk onvermogen én ons vermogen tot compassie.
Redelijkheid ontglipt ons steeds meer naarmate we sterker naar redelijkheid verlangen. Aan de hand van psychoanalyticus Erich Fromm laat psycholoog Marte Kaan zien dat een redelijk mens vooral ook emotioneel vaardig moet zijn. Wie schijnbaar overtrokken, ongepaste en schaamtegevoelens serieus neemt, leert dat de onderbuik recht van spreken heeft.