Besluitvorming in (zelforganiserende) teams

Hoe neem je besluiten als (zelforganiserend) team? En hoe zorg je ervoor dat de besluiten gedragen zijn én worden uitgevoerd?  Dat is een vraag die veel teams bezighoudt. Ons antwoord: door samen besluiten nemen op een inclusieve manier.

Een inclusieve manier van werken is een manier die de wijsheid van alle teamleden benut, waarin iedereen zich gehoord voelt en waar alle teamleden zich aan committeren. Als teamleden dit goed kunnen, dan kunnen alle belangrijke thema’s die met zelforganisatie te maken hebben effectief samen oppakken. Daarom is deze manier van besluitvorming in zekere zin de ‘ruggengraat’ van effectieve teamsamenwerking.

De methode die wij voor teams inzetten heet Integratieve Besluitvorming. Deze methode is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Kom met voorstellen en niet met proefballonnetjes. Uit je wensen op een concrete wijze.
  • Geef geen mening maar uit je zorgen. Een mening is vaak een zorg in vermomming.
  • Neem verantwoordelijkheid voor je zorgen door met voorstellen te komen die je zorg wegnemen.
  • Zorg dat iedereen ‘ja’ zegt tegen het besluit door hen daadwerkelijk ‘ja’ te laten zeggen.

Deze uitgangspunten creëren eigenaarschap bij de teamleden en zorgen ervoor dat de dialoog zich blijft verdiepen in plaats van dat meningen herhaald worden. Het belangrijkste effect is misschien wel dat de besluiten die genomen worden ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Meer weten over onze aanpak om teams zelforganiserend te maken?
Download de brochure met allerlei praktische tips en tools!