De taal van je lijf

Vol verwachting klopt ons hart

In gezegdes en spreektaal speelt ons lichaam regelmatig een hoofdrol. In overdrachtelijke zin… Of zit er toch een kern van waarheid in? Versta jij wat je lichaam je wil zeggen? In lijn met ons jaarthema ‘Belichaamd werken’ bespreekt collega Marije van Duijne Strobosch regelmatig een ‘lichamelijk’ gezegde of spreekwoord. Deze keer: ‘Vol verwachting klopt ons hart’.

Als ik even snel de supermarkt in wil, word ik overvallen door het Sinterklaasfeest op het winkelplein. De muziek stampt uit de boxen. Te hard naar mijn zin, maar ik merk dat ik onwillekeurig wel de maat oppik. En hé, betrap ik mezelf daar nou ook op meedeinen? Klopt nou opeens ook mijn hart vol verwachting?

Ik denk aan wat ik recent las over je hartslag en muziek. Je hart is een echt slaginstrument. Een stevig kloppende spier die het centrum vormt van ons ingenieuze bloedvatenstelsel. Leg je hand op je borstbeen en je voelt hoe je hart bloed naar alle delen van je lijf pompt en weer terug ontvangt. Door de grote snelwegen van slagaders en aders naar steeds kleinere vertakkingen brengt het bloed zuurstof en bouwstoffen en voert het afvalstoffen weer af. En dat alles met een doorgaans grote vastberadenheid, aangestuurd door onze persoonlijke motor.

Dit krachtige hart reageert op muziek. Gemiddeld slaat een hart tussen de 60 en 100 slagen per minuut (beats per minute/ bpm). Als er om je heen een snellere beat klinkt, versnelt je hart. Daarom werken die nummers in de sportschool of in je oortjes als je buiten aan het sporten bent zo goed om je prestaties op te drijven.

Andersom werkt het ook – rustige muziek met een lager tempo helpt om je hart te kalmeren. Die lagere hartslag geeft rust en zorgt voor een lagere bloeddruk is door wetenschappers bewezen. Zo is ‘Somewhere over the rainbow’ 80 bpm. En als je dat wilt, is de bpm van de gemiddelde meditatie- of yogamuziek nog rustiger.

Muziek om jezelf te reguleren. Goed om te weten in deze drukke periode voor Kerst. Wil jij nog even versnellen of ben je al toe aan vertraging? We wensen je een fijne hart-connectie.