Het Changelab

Ervaar het effect van veranderen

Al jaren ervaren wij in ons Systeemlab hoeveel leerrendement deze serious game oplevert. Daarom hebben wij een nieuw lab ontwikkeld, gekoppeld aan het thema ‘Verandering’: Het Changelab.

Verandering is binnen organisaties constant aanwezig en vraagt voortdurende veranderkracht van medewerkers en leidinggevenden. Met Het Changelab bereidt je organisaties en teams beter voor op verandering. In deze simulatie ervaren ze namelijk wat verandering teweegbrengt en krijgen deelnemers alle ruimte om te experimenteren met gedrag. Het is immers een lab.

Na ruim een jaar uitdenken, pilotten en weer aanscherpen, kunnen we met trots zeggen dat Het Changelab nu echt af is!

Wat je leert in het Changelab

Binnen deze intensieve simulatie ervaren 10 tot 15 deelnemers de dynamiek van een verandering binnen een organisatie. Je wordt geconfronteerd met de impact van veranderingen op jezelf en anderen, krijgt inzicht in jouw persoonlijke reflexen op verandering en leert hoe je een effectieve veranderboodschap kunnen brengen. Je leert hoe je als leidinggevende van betekenis kunt zijn in dit proces én hoe je als niet-leidinggevende een bijdrage kunt leveren aan de gewenste verandering.

Opzet van de simulatie

Na een gezamenlijk aftrap krijg je een rol toebedeeld in een fictieve gemeente. Je krijgt een toespraak van de nieuwe burgemeester te horen en dan gaat het werk van start. Terwijl het werk doorloopt krijg je te maken met een verandering, die je met jouw collega’s in goede banen dient te leiden. Een acteur in de rol van klant of afdelingshoofd komt je daarin af en toe op scherp zetten. We wisselen de simulatie af met reflectiemomenten, waarin je uitzoomt om r te reflecteren op de gang van zaken. Wat gebeurt er precies? Wat is de impact daarvan op werkplezier en veranderbereidheid? Wat doe jij en wat kunnen jullie met elkaar anders doen? De inzichten uit deze reflecties pas je direct toe in de volgende fase van de simulatie. Tijdens het lab zijn er meerdere begeleiders aanwezig die je ook kunnen voorzien van persoonlijke feedback. Na afloop van de simulatie reflecteer je als groep op wat je hebt ervaren en maak je met elkaar de vertaalslag naar jouw praktijk.

Ervaringen

Vlak voor de zomer organiseerden we het Changelab voor alle managers binnen de Gemeente Emmen. Het lab was onderdeel van een management tweedaagse die in het teken van verandering stond.

“Het is een intensieve simulatie die ons steeds op scherp stelde om de juiste interventies te kiezen, het riep allerlei emoties op en zette aan tot confronterende gesprekken.”

Management, Gemeente Emmen

“Ik vond het zeer interessant om te zien dat hoe mensen toch redelijk voorspelbaar reageren in een veranderproces – ik weet nu ook beter wat ik in dat soort gevallen te doen heb.”

Management, Gemeente Emmen

Als opbrengst noemden deelnemers onder andere het inzicht dat een veranderboodschap niet zomaar vanzelf overkomt en dat het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden om mensen écht mee te krijgen.

Ben je net zo enthousiast over het Changelab als wij of heb je vragen?