Inspiratie uit de praktijk:

Hoe verbinding de inhoud verder helpt

Collega Tim volgde de laatste maanden zelf een aantal dagen een training. Hij herontdekte hoe je echte verbinding creëert in teams en organisaties. Verbinding die de inhoud verder helpt. Lees hier wat hij ontdekte en hoe je dit zelf kunt toepassen.

Bij Ardis besteden we door het jaar heen veel aandacht aan onze vakinhoudelijke en professionele groei. Thema’s die momenteel aandacht krijgen zijn onder andere Psychologische Veiligheid, Belichaamd werken en Opgavegericht werken. Soms organiseren we dit intern, soms volgens we trainingen bij andere opleidingsbureaus.

In ons werk en het werk van onze opdrachtgevers draait het in de basis vaak om het creëren van de juiste verbindingen. Tussen teamleden, tussen de verschillende hiërarchische lagen, tussen organisatie-onderdelen of tussen organisaties in een samenwerkingsverband. Die verbinding vindt deels plaats via het hoofd, het elkaar vinden en begrijpen op de inhoud. Echter, echte verbinding ontstaat vaak op andere lagen. En als je op die lagen verbinding weet te maken, kom je er op het niveau van de inhoud makkelijker uit en lukt het beter belangentegentegenstellingen te overbruggen. Hieronder volgt een aantal praktische manieren hoe je die verbinding kan creëren.

Filmbeelden

Collega-trainer Robbert ter Braak liet ons kennismaken met filmfragmenten als tool om het gesprek en individuele reflectie op gang te brengen. Omdat je mensen eerst meeneemt in een beleving en verhaal, verdwijnen de primaire mechanismen van analyse en soms weerstand. Filmbeelden raken en leiden tot een meer persoonlijk gesprek waarbij vaak veel nieuwsgierigheid naar elkaar ontstaat.

Muziek

Waarmee ik zelf ook mijn trainingen lardeer is muziek. Muziek geeft sfeer. Net een andere manier van binnenkomen. Het maakt mensen losser, opent het gesprek en je kan de sfeer ermee mede bepalen door te kiezen voor rustgevende muziek of juist activerend. Ik deel graag deze energieke playlist waar naast mij veel collega’s graag mee werken.

Het lijf als kompas

Als laatste zijn er nog de ervaringsoefeningen en het inzetten van het lijf als kompas. Vaak heeft het lijf allerlei informatie voor ons beschikbaar die we niet oppikken als we in het hoofd leven. Hier bewust op focussen, helpt om deze meer intuïtieve wijsheid te ontsluiten. Mindfullness oefeningen helpen, bewust stil staan bij je ademen of een ‘body-scan’ om te ontdekken waar spanning zit. Denk hierbij ook aan oefeningen waarbij je je verplaatst in de ruimte. Leg bij een moeilijke keuze de opties maar eens op A4-tjes op de grond en ga er een voor een op staan. Luister naar wat je lijf je vertelt, wonderbaarlijk vaak wat er aan inzicht naar boven komt. Of plaats de verschillende actoren rondom een vraagstuk in de ruimte (ook weer met simpele papiertjes op de grond) en stap letterlijk in hun perspectief. Des te meer je, naast denken, praten en analyseren ook de stilte opzoekt en volgt wat het lijf voor beweging in gang zet of ervaart; het helpt andere bronnen van verbinding en wijsheid te vinden.

Kortom, kom je mij of een collega van Ardis tegen, dan kan je worden uitgenodigd deel te nemen aan niet dagelijkse vormen en ervaringen. Om op die manier anders te verbinden met mens en inhoud. We nodigen je uit hiermee te experimenteren of het bij ons te komen ervaren. 

Wil je meer weten?