Bouwen aan een constructieve werkomgeving
Psychologische veiligheid
Hoe herken je de veiligheidsparadox in de praktijk? Als het steeds stiller wordt aan de vergadertafel en mensen zich minder uitspreken, is dat een veeg teken. Het gesprek is dan verplaatst naar de koffieautomaat en kleinere gezelschappen. Het gesprek kan ook veranderd zijn. Mensen durven elkaar minder tegen te spreken. Er wordt minder met elkaar meegedacht, de opbouwend kritische reactie op elkaar ontbreekt en het stimulerende brainstormen waarbij de ideeën over tafel vliegen is minder. Mensen durven zichzelf minder tegen te spreken. In een stimulerende en veilige omgeving durven mensen ideeën die opkomen te uiten, ook om die een kwartier later zelf weer van tafel te vegen.
Het effect is dat mensen minder verbinding voelen met elkaar. Ze trekken zich terug en dekken zich in. De volgende stap is dat er beschuldigingen komen, defensieve reacties en kamp-vorming.
Handvatten
Hoe blijf je uit deze veiligheidsparadox en blijf je in gesprek en in contact met elkaar? Een aantal ‘handvatten’:
- Maak een pas op de plaats en probeer de neiging te weerstaan om positie te kiezen. Probeer uit de reflex van beschuldigen en verdedigen te blijven.
- Probeer de epidemie van zwijgen te doorbreken: bereid met iemand die je vertrouwt voor hoe je het gesprek aan kunt gaan om dat wat je ervaart bespreekbaar te maken. Spreek je uit en verdiep je in het perspectief van de ander. Benadruk dat je het gesprek opent vanuit de intentie om te leren. Er hoeft ook niet direct een oplossing te komen. Koester het beginnende gesprek.
- Als leidinggevende: wees je ervan bewust dat je nu eenmaal een andere positie hebt en dat dat gevolgen heeft voor de impact van wat je (niet) zegt.
‘Safety is not the absence of threat; it is the presence of connection’ – Gabor Maté